Studere i utlandet?

Studere i utlandet for ditt karrierevalg

Har du tenkt på muligheten til å studere i utlandet og hvilke minnerike opplevelser det vil gi deg, nå som du er klar for å ta steget over i voksenlivet? Eller er du av dem som vil fortsette med studentlivet nå som du er ferdig med en bachelor? Mulighetene er mange, nesten uansett hvilken situasjon man er i.

Hvilke muligheter for utdanning i utlandet har man?
Det er veldig populært å ta et utvekslingsår i utlandet i løpet av videregående. Mange reiser til USA og Frankrike, men det finnes også andre muligheter. Er ønsket å studere i et av nabolandene våre, så vil man som elev ved videregående skoler ha samme rettighet til skoleplass. Det er kanskje mest aktuelt for dem som har foreldre som skal jobbe ett eller flere år i disse landene.

Ønsker man derimot å studere i andre deler av verden må man sjekke ut hvilke avtaler som gjelder for din skole. Men velger man et utvekslingsprogram som EF, STS, Heltberg også videre. Dersom du ønsker studielån, må du sjekke om utvekslingsorganisasjonen er godkjent av Lånekassen.

Har du kommet opp på et studieløp, kan høyere utdanning i utlandet være tingen. Man sjekker med utdanningsstedet sitt eller ANSA, interesseorganisasjonen for utlandsstudier, om hvilke muligheter som fins. Det er smart å sjekke ut med Lånekassen om hvilke muligheter de gir for studielån og stipend til ditt valg. Kjøp legathåndboka for støtteordninger som fins for det aktuelle studiet.

Hvordan løser man dette i praksis?
Hvis du tenker på å legge inn en søknad til et utenlandsk utdanningsinstitutt, kan det være smart å tenke gjennom noen aspekter, før du hopper på første og beste du kommer over. Det er spørsmål som:

 • Hva koster det å studere der?
 • Kan jeg få studielån og stipend for å studere der?
 • Hvilket språk foregår studiet på?
 • Kan man reise hjem? Vil du få hjemlengsel?
 • Kan utdanningen kombineres med din norske utdanning?
 • Gir den utdanningen du tar i utlandet kompetanse i Norge?

I følge ”Norske gradsstudenter i utlandet”, (Hovdhaugen & Wiers-Jenssen, 2017, s. 41), så viser det er at de beste måtene å finne informasjon om utdanning i utlandet i dag er disse arenaene:

 • Familie og venner
 • Offentlige instanser; Lånekassen, Utdanning.no, Ung.no,
 • Private næringsaktører: Studenttorget.no, Studereiutlandet.no, ANSA
 • Nettsidene til det aktuelle studiestedet
 • Agenter

Det betyr at man bør søke bredt når man vurderer studievalget. Selv om mange vet hva de vil, er det mange som trenger lang tid og gode argumenter for å bestemme seg.

Hvordan skal du gå fram for å studere i utlandet
Når det gjelder bruk av agenter til å finne informasjon om studier i utlandet, vil de ofte rekommandere at man skriver noe som kalles et motivasjonsbrev eller anbefalingsbrev. Mange av lærestedene krever også slike dokumenter for å ta inn nye studenter. Hjelpen som disse agentene bidrar med, er verdifulle for dem som ønsker å studere i utlandet. I følge rapporten bruker minst en tredjedel av studentene agent før de reiser ut. Det finnes minst tjue slike agentbyråer som hjelper studenten med søkeprosessen.

Et motivasjonsbrev er et skriv som skal gjenspeile hvem du er, hvorfor du vil studere i utlandet, hvilken utdannelse du har fra før, om du har jobbet og hvilke jobber det gjelder, om du har jobbet frivillig eller har verv og hvilke hobbyer du har. Hvordan strukturen på motivasjonsbrevet er, fremstår ikke som vesentlig. Men om man klarer å knytte til hvorfor man ønsker å studere på deres lærested, så er det bra. Få fram personlige og faglige kvaliteter. På denne måten vil du stå bedre rustet til utvelgelsesprosessen.

Hvilke fordeler får du med å studere i utlandet
Det er mange fordeler ved å studere i utlandet. Velger man å reise ut allerede når man går på videregående skole, vil man som oftest få bo hos en vertsfamilie. Det skal mye til for at ikke du og vertsfamilien går sammen. De vil ta deg med på opplevelser og innføre deg i den nye kulturen og språket. Du vil få helt nye venner som du vil kunne ha for resten av livet. I tillegg til å kunne ta utdanning i utlandet, vil du i mange tilfeller merke at studiene i utlandet krever mer av deg og det nytter ikke å sluntre unna. Det betyr at om du klarer det så vil du dra med deg eksepsjonell erfaring inn i arbeidslivet når du kommer hjem. Selv om man får nye venner, er de ikke bare dette rent følelsesmessig.

De kan også være nyttige personer i nettverket ditt, som du kan starte virkelig spennende eventyr med. Du kan få muligheten til å besøke dem og deres hjemplasser. Kanskje feriene senere kan gå til dine nye venner i det nye landet. Selv om mye av fagspråket går på engelsk eller et annet språk, vil man bli nødt til å lære seg landets offisielle språk. Man vil altså lære seg et helt nytt språk. Ikke dumt å ta med seg videre i livet.

Skrevet av

Studieweb.no

Denne artikkelen er skrevet av teamet bak Studieweb.no. Vi håper du får bruk for tipsene våre gjennom studietiden.