Hvordan skrive et kåseri

Hvordan skrive et kåseri?

Kåseriet har vært et viktig våpen for mange debattanter. Som stilform har kåseriet vært i bruk siden 1800-tallet, og har sin opprinnelse i en skriftlig form, som etteraper det muntlige uttrykket, hvor forfatteren nærmest «snakker» til leseren. Kåseriet brukes også i muntlig form – bokstavelig talt – om enn i mindre grad, men har hatt sin storhetstid i avisformatet. Derfor fikk vi kåseri-sjangeren på 1800-tallet, der målet var å presentere emnet på en enkel måte for folk flest – ikke bare lærder.

Kjennetegn på et kåseri
Et kåseri handler alltid om noe som er aktuelt i nyheter eller samfunnet generelt. Kåseriet er også saklig og forholder seg til emne. Tydelige meninger som ofte er personlige. Det er også viktig at meningene blir lagt fram på en underholdende og indirekte måte. Du kan derfor gjerne skrive

Are Kalvø er kjent for sine humoristiske kåserier. Foto: skjermbilde av arekalvo.no
  • uhøytidelig
  • humoristisk
  • ironisk
  • selvironisk
  • avvæpnende i formen

i skrive et godt kåseri.

Innholdet i et kåseri
Som du sikkert har forstått, er det viktig å bruke humor og andre språklige virkemidler i et kåseri. Men det viktigste er at du alltid holder en rød tråd i kåseriet, og holder deg til temaet eller emnet du skiver om.

Lykke til med skrivingen! Se et eksempel på kåseri her.