Hvordan holde en god presentasjon

Presentasjon er kjempeviktig at man mestrer. Ikke bare er det en metode som ofte blir brukt på prøver, men også i muntlig eksamen, og som arbeidskrav på universiteter. 

Mange gruer seg dog til presentasjoner. Presentasjonsangst, frykt for å si noe feil eller usikkerhet ved å stå foran en stor forsamling. En ting skal du uansett vite – du er ikke alene! Noen psykologer mener at så mange som 50% av Norges befolkning gruer seg til presentasjoner. I tillegg finnes det noen gode triks for å gjøre en presentasjon så bra som mulig, men også tips til hvordan man slipper å grue seg i forveien.

Før presentasjonen
Øv, øv og øv! Mange gruer seg til presentasjonen, fordi man går inn i en situasjon som er utrygg. Det er tross alt ikke hver dag man står foran en forsamling og holder en presentasjon på egenhånd. Derfor er øvelser i forveien viktig. Hold presentasjonen foran et speil, eller foran en gruppe mennesker. Prøv å husk det du skal si uten å kikke på stikkordene, fordi dette viser at du mestrer innholdet, noe som gir deg bedre karakter, og økt selvtillit. Hvis man skulle stresse under presentasjonen, er det uansett lurt med gode notater hvis man faller ut av presentasjonen. Da er det lurt med kronologiske stikkord, som følger lysbildene.

Under presentasjonen
Hold blikkontakt med lærer og medelever. Vis at du eier stoffet, og vis selvtillit. Ikke bare føler du deg bedre under presentasjonen, men du viser også de andre at du har god kontroll på innholdet. Det er bra! Ha en tydelig Powerpoint. Ikke overfladiske tekniske ting. Relevante stikkord og relevante bilder er det beste. Den enkleste er som oftest det beste i dette tilfelle.

Slapp av! Kjenner du ekstra stress? Ta en liten pause i presentasjonen og pust rolig med magen. Si til deg selv at dette ikke er farlig, og at det kommer til å gå bra.

Etter presentasjonen
Gi deg selv ros! Du har akkurat holdt en fantastisk presentasjon foran en forsamling, og alt gikk bra. Neste gang du skal presentere, kan du tenke tilbake på presentasjonen, og huske at det ikke er noe farlig. Du har jo full kontroll!

Lykke til!

Skrevet av

Studiweb.no

Denne artikkelen er skrevet av teamet bak Studieweb.no. Vi håper du får bruk for tipsene våre gjennom studietiden.