Hvordan bli bedre i nynorsk

Tips til å bli bedre i nynorsk

Mange elever gruer seg til å skrive nynorsk. Det er det ingen grunn til! Det er veldig lite som skal til for å bli enda litt bedre i nynorsk. Følg tipsene under og bli en mester på nynorsk:

Venn deg til å bruke ordboka flittig. Slå opp alle ord du er usikker på. Etter hvert vil du bli mer sikker, og du vil ikke trenge å slå opp ord like ofte.

Ha alle regler samlet på ett sted. En god investering vil eksempelvis være boka «Nynorsk for dumskallar» av Kristin Fridtun. Her finner du mange gode skriveråd på nynorsk, samt en samling av de viktigste reglene.

Husk at flere og flere «bokmålsord» har blitt godkjente skrivemåter på nynorsk. Sjekk derfor hva som er tillatte former i ordboken. Du kan gjøre det lettere for deg selv ved å bruke former som er nærmere din egen dialekt. Husk da at du er konsekvent og velger å prioritere disse formene.

Ha alltid med deg en god sjekkliste når du skriver nynorsk. Slik kan du lett styre unna de vanligste feilene. Fyll på listen når du ser hvilke feil du gjør ofte. Husk å notere deg tilbakemeldinger du får på tekstene du skriver på nynorsk. Bruk søkefunksjonen i Word og søk opp ordene du kanskje har skrevet feil. Her er et eksempel på en sjekkliste:

Bokmål Nynorsk Sjekket:
Være Vere, har vore
Fortsatt Framleis
Man Ein
Kommer Kjem
Gjør Gjer
Noe/noen Noko/ nokon
En/ et Ein/ eit
Bare Berre
De Dei
Ord som begynner med – an og – be. Eksempel: anbefale Får annerledes stavemåte på nynorsk. Eksempel: tilrå
Ord som slutter på -het. Bytt ut med -dom, skap eller leik.  Eksempel: Kjærlighet, hemmelighet og frihet Får annerledes stavemåte på nynorsk.

Eksempel: Kjærleik, løyndom og fridom

Ord som slutter på -else. Eksempel: forelskelse og overraskelse. Får annerledes stavemåte. Eksempel: forelsking og overrasking.
Ord som slutter på -lig Slutter ofte på – leg

Husk:

Ikke lag nye ord. Slå opp alle ord du er usikker på i ordboka.
Man bruker helst ikke «den» som personlig pronomen på nynorsk. Bruk heller ho eller han, også om ting og fenomener.
Se over personlige pronomen, og vær konsekvent. Eks: velg enten de-dykk eller dokker-dokker.
Hunkjønnsord som endar på -ing, har endingane -ar og -ane i flertall.
Nynorsk styrer gjerne unna genitiv s. Det betyr at du ikke skal markere eiendomsord med s, men med sin/si/sitt.

Eksempel:

Bokmål: mannens båt.

Nynorsk: Mannen sin båt.

Unngå misforståelser. Eksempelvis er «sei» en fisk og «å seie» er det du gjør når du snakker. «Skreve» gjør du med beina, mens «å skrive» er det du gjør med hendene når du gjør oppgaver.
På nynorsk skal som regel ikke ord begynne med «Hv». Sjekk derfor om du har skrevet disse ordene rett.
Unngå å skrive lange og kompliserte setninger. Teksten din blir ofte bedre om du skriver mer presise og korte setninger.
Korrekturles teksten din etter du er ferdig. Les først igjennom vanlig. Se om teksten flyter fint. Les så en gang til. Da kan det hjelpe å lese en og en setning for seg. Begynn med den siste setningen og les deg oppover.

 

Lei av å pugge grammatikk? Her er noen råd for å snike inn litt nynorsktrening:

  • NRK tekster mange av sine filmer og serier på nynorsk. Her kan du enkelt lese nynorsk uten at du tenker over det.
  • Allier deg med en venn eller klassekamerat og send meldinger til hverandre på nynorsk. Du kan også skrive dagbok, treningsnotater og lekser på nynorsk. Øvelse gjør mester!
  • Les skjønnlitteratur på nynorsk. Ved å lese nynorsk får du masse gratis trening. To bøker som virkelig er å anbefale: Sinne av Ann Helen Kolås Ingebrigtsen og Draumar betyr ingenting av Ane Barmen.
  • Framtida.no skriver nyheter og andre interessante artikler på nynorsk. Les de siste sportsnyhetene på nynorsk!
  • Se på videoer på YouTube. Her ligger det mange gode videoer som tar for det nynorske skriftspråket.
  • Språkrådet.no har mye god informasjon. Her ligger korte informasjonstekster og arbeidsoppgaver med fasit.

Skrevet av

Marie Ulsnes

Jeg heter Marie Ulsnes og er student ved Universitet i Agder. Her går jeg lektor 8-13. Jeg har fagkombinasjonen samfunnskunnskap og nordisk språk og litteratur. Jeg er spesielt opptatt av norsk og har derfor valgt å skrive en mastergrad innenfor dette fagfeltet. Det er særlig litteraturdelen som ligger mitt hjerte nært. Jeg ønsker å hjelpe elever og studenter til å forstå fagstoffet på en enkel og oversiktlig måte. Om du har spørsmål angående artikler eller lignende må du ikke nøle med å ta kontakt. Send meg gjerne en mail: marie.ulsnes@live.no