Hva er genmodifisering?
Genmodifiserte organismer, gjerne forkortet GMO, har fått satt inn fremmede gener for at de skal få andre egenskaper, eller de har fått gjernet gener for å slippe uønskede egenskaper.

Genmodifiserte mikroorganismer som bakterier og gjærceller dyrkes i stor målestokk. Hormoner, råmatriale til vaksiner, enzymer og antistoffer kan i dag produseres av bakterier og gjærceller ved hjelp av genmodifisering.
Også større organismer som planter og dyr blir genmodifisert for å få fram ønskede egenskaper. Når genmodifiserte organismer først er utviklet, benyttes tradisjonell avl til å utvikle dem videre. Vi kan si at genmodifisering utvider det repertoaret ved genetiske egenskaper og varianter avlen har å spille på.
Genmodifisering i Norge
Genmodifisering er svært lite utspilt i Norge enda, hittil har ingen genmodifiserte produkter blitt godkjent som matvare eller som ingrediens i matvarer. Norge importerer imidlertid mat fra land som har godkjent bruk av genmodifiserte matvarer. Det er derfor stor sannsynlighet for at de kan havne i butikkhyllene. Den enkelte forbruker har rett til å velge om han eller hun vil kjøpe og spise genmodifisert mat.