Hva er FNs sikkerhetsråd

Hva er FNs sikkerhetsråd

Hva er FNs sikkerhetsråd?

FNs sikkerhetsråd er det mektigste organet i FN. Sikkerhetsrådet er det eneste rådet i FN som kan benytte seg av millitær makt. Sikkerhetsrådet har 15 medlemmer. Fem av dem har fast plass, de ti andre blir valgt hvert
andre år.

De fem landene med fast plass er:
Storbritannia, Russland, Kina, Frankrike og USA. Disse fem landene har vetorett. Dette betyr at hvis noe skal bestemmes, er det nok at et av landene sier nei. Da stanses automatisk bestemmelsene eller vedtakene som drøftes. Norge var sist medlem i sikkerhetsrådet i 2001 og 2002. 17. juni 2020 ble Norge valgt inn igjen i FNs sikkerhetsråd – etter en lang kamp fra Norges side om å få medlemskap. Se pressemeldingen fra regjeringen her når nyheten kom.

Sikkerhetsrådet har som jobb å opprettholde fred på verdensbasis. De plasserer også fredsbevarende millitære styrker hvor det trengs.

Alle 193 medlemsstater har plikt til å rette seg etter rådets beslutninger.

FNs sikkerhetsråd har vært med på å opprette stabilitet i flere land etter rådet ble opprettet. Deriblant i Kongo, Liberia og Balkan.

Kritikk mot FNs fredsbevarende styrker
Selv om idèen om sikkerhetsstyrker er god, går ikke slike operasjoner uten problemer. Amnesty har pekt på en rekke skandaler der FN-soldater er blitt anklaget for å ha utført seksuelle overgrep mot lokale jenter. FN har også uttalt at de trekker ut 120 kongolesiske fredsbevarende soldater ut av landet på grunn av overgrepsanklager. Les mer om overgrepsskandalene her.

Norge som medlem i Sikkerhetsrådet – en seier eller problematisk? 
Det førte til diskusjoner når det kom fram at Norge ble medlem. FrP var en av de mest kritiske, og støttet ikke Norges kandidatur. Hovedproblematikken – i følge dem – var at man nå måtte stå imot, støtte saken, eller ha et etisk dilemma om hvem man skal støtte når det kommer til verdens mektigste land. Det er gode diskusjoner som kommer opp i Sikkerhetsrådet, men det er ikke alltid landene er enige. Hvem vil Norge støtte? Og vil det få konsekvenser hvis vi for eksempel går mot USA i en sak de flagger høyt?

Hva tenker du?