Hva er en god kilde?

God kildekritikk er kjempeviktig i både oppgaveskriving, men også på eksamener og annet faglig arbeid. Internett har en hel haugevis med nettsider om forskjellig informasjon – men er det egentlig rett informasjon du leser? Er artikkelen publisert av en med tydelig politisk eller økonomisk profitt? Dette er svarene vi leter etter når vi er kildekritiske.

Det viktigste man må finne ut av er:

  • Hvem står bak artikkelen? Finn ut hvem som har skrevet den eller informasjon om organisasjonen som står bak nettsiden
  • Hvor troverdig er det som egentlig skrives?

Pålitelige kilder
Når man skal finne ut av om en kilde er kritisk eller ikke,  må man se på hvem som er avsender av stoffet. Det første man kan se på er hvorfor nettsiden er publisert. For eksempel er Studieweb.no publisert for å hjelpe elever, mens forskjellige blogger eller nettaviser kan ofte ha en økonomisk gevinst ved å framstille et produkt de får betalt for å skrive om.

Eksempel
Hvis man skal skrive en artikkel om mote nå til dags, finner man etter et raskt søk flere artikler som påstår at dette er trendy for tiden (se bilde).

Eksempel hentet fra Nettavisen. Foto: skjermbilde.

Baksiden er gjerne at flere nettaviser skriver disse artiklene fordi de får betalt for det. Slike artikler er merket med kommersielt innhold, og derfor har avsender en økonomisk profitt. En slik avsender er derfor ikke troverdig.

Hvorfor er nettsiden publisert?
En annen viktig ting å tenke på, er hvorfor nettsiden er publisert. Skal man finne svar på viktige politiske spørsmål, er det lurt å ikke hente info fra for eksempel partier som har en tydelig politisk agenda. Skal du skrive en artikkel om innvandring, vil for eksempel ikke politiske partier sine nettsider være et godt utgangspunkt, men heller statistikk fra uavhengige nettsider, slik som SSB eller NAV.

Sammenlign kilder
Bruk alltid mer enn en kilde! Når du har funnet flere gode kilder, er det lurt å sammenligne funnene dine og se om de stemmer med hverandre. Er det et stort gap, vil du mest sannsynlig sitte på utdatert info, eller en kilde som ikke stemmer. Sjekk for eksempel troverdige sider som Store norske leksikon eller fagbøkene dine når du jobber med oppgaven din.

Eksempelteksten er ikke en fasit
Studieweb.no har – i likhet med andre nettsider – eksempler på hvordan man kan løse en oppgave, for eksempel novelleanalyser og forsøksrapporter. Det er viktig å huske på at dette kun er et eksempel på hvordan oppgaven kan løses, men ikke et fasitsvar. Dette gjelder alle nettsteder som publiserer eksempler på oppgaveløsninger, ikke bare Studieweb.no.

Skrevet av

Studieweb.no

Denne artikkelen er skrevet av teamet bak Studieweb.no. Vi håper du får bruk for tipsene våre gjennom studietiden.