Essay: Sammenligning mellom Soga om Gunnlaug Ormstunge og Den lille kafeen i Kabul

ONDSKAP + V

OPPGAVE 1 (essay)

Hadde blikk faktisk kunne drepe hadde jeg nok vært død for lengst. Av en eller annen grunn er dette et godt kjent ordtak jeg hører oftere enn at det er taco til middag. Det er et abstrakt ordtak, fordi jeg tviler på at noen faktisk har blitt drept av et blikk. Likevel- høres det ut som en ond hensikt.

Jeg definerer egentlig ordet ondskap på kun en måte: ikke-gode hensikter. Altså, ond er et fælt ord i seg selv, men bare ved å sette en v foran ordet ondskap får vi vondskap. Ondt blir jo bare verre, bokstavelig talt. Det går ikke an å få ondskap til å høres ut som et fint ord, uansett hvor mye vi prøver: «Vet du hva? Det jeg liker best ved deg er at personligheten din består av ren ondskap.» Ser du? Det høres jo ikke bra ut, det virker som begge parter setter pris på ondskapen til hverandre, og det høres egentlig mest ut som ren ironi.

Hvordan fester vi egentlig merkelappen «ondskap» rundt halsen på noen mennesker? Å være slem er noe annet, men å være søkklastet av ondskap må jo gjøre så en bobler over av hat og fordervelse. I mine øyne lider Donald Trump av en slik ondskap, men hvis jeg ser han ut ifra et større bilde så er han vel ikke egentlig kvalifisert for en slik merkelapp? Hitler er derimot mer kvalifisert for merkelappen (om ikke flere). Han utløste jo sitt eget hat over på andre uskyldige mennesker, og skapte et samfunn med hat som hovedingrediens. Det er ondskap. Wakil fra «Den lille kafeen i Kabul» er i mine øyne enda en verdig «vinner» av en merkelapp. Han forfalsket kjærligheten til Candace, og lot hun tro at fuglene fortsatt kvitret på dårlige dager. Vel, det viste seg at Wakil rustet opp en terrorist-skole og brukte Candace som en spillebrikke, samt at han satte i gang bombeangrep som kunne drept Candace. Snakk om godhet eller?

La oss nominere enda flere som er verdige merkelappen «ondskap». Synonymene til ondskap er først og fremst: avskyelig, ondsinnet, pøbelaktighet, skurkaktighet og svik. For å finne noen som utfyller disse ordene kan vi ta en dukkert i den litterære verden. Fra mitt perspektiv skal det mye til for å ha en personlighet som består av alle disse synonymene, men snev finnes alltid i en eller annen karakter i litterære verk. Ravn og Gunnlaug fra «Sagaen om Gunnlaug Ormstunge» bærer noen av disse synonymene på skuldrene. La meg spørre: er å vinne viktigere enn egenskapen godhet? Gunnlaug og Ravn ville nok svart ja.

Jeg ville spurt de hvorfor, og de ville sett på hverandre og begynt å le. Både Gunnlaug og Ravn kjempet for kjærligheten, problemet er bare at de trengte å drepe den andre for å oppnå målet- istedenfor å være seg selv og vise godhet ovenfor Helga. Hadde det ikke uansett vært mye enklere for Helga å velge partner ut ifra hvordan hun ble behandlet av Ravn eller Gunnlaug? Både Ravn og Gunnlaug døde av hverandres skader, fordi av alle ting valgte Gunnlaug å kutte av foten til Ravn, mens Ravn kjørte en øks i hodet på Gunnlaug i retur. Nok en gang av ren godhet, eller?

Antonymer til ondskap er først og fremst: rettferdighet, hengivenhet, kjærlighet, godhet og moral. Det er enklere å finne ren godhet i litterære verk enn ren ondskap. Bare se på Robin Hood for eksempel. Han var uansett hva opptatt av at andre skulle ha det bra, og satte ikke seg selv i fokus. Robin stjal penger fra de rike og ga til de fattige, men selv om karakterer rundt han så på han som en ond tyv, så ville han jo egentlig bare jevne ut forskjellene i samfunnet, slik at flere enn de rike skulle ha det bra. Robin Hood er i alle fall ikke en vinner (eller skal jeg si taper?) av en av disse merkelappene, men han kunne godt utdelt dem.

På en jordklode full av mennesker, valg, etikk, mål og moral er det vanskelig å samle ingredienser gjennom barndommen for å oppnå den suksessfulle oppskriften. Jeg trodde (eller håpet?) egentlig den siste skjeen med hat var slengt oppi en bolledeig, eltet, stekt, brent- og deretter kastet. Det finnes tydeligvis fortsatt folk som plukker ut feil ingredienser og skaper en dårlig oppskrift de gir videre med ondskap som resultatet av disse ingrediensene. Selv om det er flere på kloden som bærer antonymene godhet og rettferdighet enn synonymene avskyelig og ondsinnet, vil det alltid være noen synonymer for mye.

Jeg vet ikke helt hvordan ondskap skal bli helt visket vekk fra papiret, for jeg tror helt ærlig ikke det går uten at det fortsatt etterlater spor av blyanten. Og om ordet hadde blitt borte, er det jo bare å sette en v foran, slik at ondskap blir til vondskap. Så enkelt er det.
Ulikt ord. Samme betydning.