Bokanalyse av «Magnus Chase og Gudene fra Asgard»

Boka heter Magnus Chase og Gudene fra Asgard (Sommersverdet) som er den første boka i serien Magnus Chase og Gudene fra Asgard og den andre heter Magnus Chase and the Gods of Asgard, Book 2: The Hammer of Thor. Det er bare 2 bøker i serien nå, og begge er skrevet av Rick Riordan. Sommersverdet var utgitt i 2016 i Norge, men 2015 i USA. Forlaget i Norge er Vigmostad Bjørke. Boka består av 522 sider. Boka er skrevet i 1. person preteritum og nå skal jeg lese et utdrag fra boka som viser dette.

«Jeg stirret ut av vinduet på snøen som virvlet omkring. Jeg tenkte på Sams advarsel, om det gjaldt å finne sverdet, og på nornene som hadde sagt at det ville skje noe fælt om ni dager.»

Handling:

Da moren til Magnus døde mystisk begynte han å bo på gata. Han har 2 andre venner som bor på gata og det er Arnstein og Blitzen. En dag sporer onkelen, Magnus og forteller han at han er sønn av en norrøn gud. Han trodde så klart ikke på det. En dag kommer det et mystisk vesen som het Surt. Det visste onkelen (Randolph) så han sa at Magnus skulle dra opp et sverd fra elven i Boston som blir kalt for Sommersverdet. Det tilbehøret Frøy, faren til Magnus. Men når han holdt på å sloss med Surt døde han. De trodde at Surt døde også. Da Magnus døde kom en valkyrje som het Samirah al-abbas. Hun fraktet Magnus til Valhall. Det var mange som ikke mente at Magnus skulle vær i Valhall for de fant ut at det var ikke Magnus som sloss mot Surt det var sverdet hans. Sam/Samirah ble derfor sparket ut fra Valhall som en valkyrje for de visste at hun ikke var en god person for faren er Loke. Etter en stund i Valhall kom vennene hans Arnie og Blitz til han. De klatret opp Yggdrasil for å få seg opp til Valhall. De tok med Markus hjem i Boston. De dro tilbake til Boston for å finne Sommersverdet for at det ikke skal havne i Surt sine hender. Da de var i Boston dro de til begravelsen til Magnus. De trodde at de kunne finne sverdet det men det var ikke der. Da de var der ble de angrepet av noen og det var Sam. Da de endelig fant sverdet fant de ut at Ragnarokk skulle snart begynne for Fenrisulven skulle bli sluppet fri. Så de dro til Nidavellir som er det stedet der alle dvergene bor og der de lagde tauet som bandt fast Fenrisulven. Men dvergen som lagde tauet sin sønn likte aldri Blitz (han er også en dverg) så han ville ikke hjelpe. Unntatt en. Vinne mot han i en konkurranse som handlet om å lage 3 ting og den som var best til å lage ting vinner. Taperen skulle miste hode. Blitzen vant men ville ikke at Junior (dvergen han vant mot) skulle miste hodet. Da han fikk tauet var de på veien mot Fenrisulven.

Resten kan dere lese selv for å finne ut hva som skjer med dem.

Personene:

Hovedpersonene i boka er:

 • Magnus Chase: Han er en 16 år gammel gutt som bor i Boston som ble født 13. Januar 1995. Han ble til en uteligger da moren døde på mystisk vis, som de senere fant ut var noen ulver som Fenrisulven hadde sendt. Han er sønn av Frøy og Natalie Chase. En dag havnet moren hans og onkelen hans Randolph fikk ikke han lov til å se onkelen hans igjen. Han fikk 2 venner da han ble hjemløs og de er Blitz og Arnie.

 

 • Samirah al-abbas/Sam: Var en valkyrje som fraktet Magnus til Valhall etter at han døde i slåsskampen mot Surt. Hun er en muslim som ble tvangsgiftet av steforeldrene hennes. Hun hadde 2 liv. Den ene var som et menneske og den andre som en valkyrje, men hun ble sparket ut som en valkyrje i Valhall da hun ble venn med Magnus. Hun har på seg en Hijab som blir til en kamuflasje, og våpenet hennes er en øks.

 

 • Blitzen/Blitz: Han er sønn av Frøya og Bilì. Han er en dverg som mista faren sin på grunn av Fenrisulven. Han er opptatt av mote og er en av Magnus sine venner.

 

 • Arnstein/Arnie: Han er en døv alv som foreldrene forlot. Han og Blitz drakk fra Mimes brønn og da kunne han enten lære seg alvemagi eller ikke vær døv lenger. Han valgte alvemagi og han må beskytte Magnus som gjengjeld.

 

Bipersonene i boka er:

 • Loke
 • Mime
 • Folkene i Valhall
 • Gudene de møter
 • Alle dvergene de møter i Nidavellir
 • Jotnene
 • Mange mer

 

 

Rick Riordan:

Richard Russell «Rick» Riordan, Jr. var født 5. juni 1964 (alder 52) i San Antonio, Texas. Han utdannet seg på University of Texas og hans yrke er nå forfatter. Han har skreve den kjente serien Percy Jackson & the Olympians som inneholder 5 bøker. Han har 2 barn som går på collage. Han skriver bare romaner og den første serien hans «Percy Jackson» var en natta historie til sønnen hans Haley Riordan, som har ADHD og Dysleksi. Riordan har solgt mer enn 35 millioner bøker bare i USA og ble i 2011 kåret til årets beste barnebokforfatter av mer enn 500 000 amerikanske lesere. Temaene han skriver er mytologi. Han skriver gresk, egyptisk, romersk og norrøn mytologi.

Sted og miljø:

Handlingen skjer mest i Boston, med det skjer også i Valhall, Yggdrasil, Nidavellir og Alfheim.

 • Boston: Det er mange folk der med mange biler. Det er snø og kaldt i Boston for det er vinter

 

 • Valhall: Det er ekstremt fullt der. Det er store rom for det er et Nesten alt der er laget av rent gull. Det er store saler med mange kjøkken og kamp arenaer

 

 • Yggdrasil: Det er det store verdenstreet. Det er veldig stort med mange svære blader. Ekornet Ratatorsk løper opp og ned treet og bringer fornærmelser til ørnen som bor under treet og dragen Nidhogg som bor over treet. De kjemper om å rive ned treet og derfor er det mange ødelagte kvister og stilker og sånt på treet.

 

 • Nidavellir: Er et stort og fint sted med mye grønt. Det er mange dverger som jobber der dag og natt. Det er plasser med kamparenaer som i Valhall, og det er mange smier på grunn av at alle dvergene lager ting og tang. Det er her Blitz kommer fra.

 

 • Alfheim: Det er ikke mye informasjon om Alfheim, men det er der Arnie kommer fra.

 

Språket i boka:

Det er ikke noen banneord eller stygge ord, men språket kan være litt avansert for noen. Setningene er passe langt, altså ikke lange eller korte setninger. Det kan være vanskelig å skjønne noe av det de forteller om. Sam sin historie var veldig komplisert for meg, for det var mange vanskelige ord og det var litt forvirrende på grunn av de vanskelige ordene.

Min vurdering:

Jeg elsker bøker som har temaene action og mytologi og Rick gir bare bøker med disse temaene. Du kan skjønne at alle bøkene er de temaene, for det er alltid mytologi og i disse bøkene og i denne er det norrøn for Odin, Thor, Mime og mage andre norrøne gudene er med. Det er også alltid en helt, i denne boka er det Magnus Chase og boka har mange slåsskamper og spennende deler som gir action.  Jeg har lest bøkene til Rick siden 5. klasse og elsker bøkene enda. For å være ærlig mener jeg at denne serien kommer til å bli en stor suksess. Den er komisk og actionfylt og er passe greit å lese. Jeg vil gjerne lese resten av denne serien, så jeg venter på bok 2.

Boken passer for de som liker å lese og som kan lese 522 sider. Den passer til 13-18 åringer. Jeg anbefaler denne boka på det sterkeste!