Forskjeller og likheter mellom ortodoks og katolsk tro

Forskjeller og likheter mellom ortodoks tro og katolisisme

Katolisisme og ortodoks kristendom er svært utbredt og ved første øyekast ikke alltid så lett å skille. Men likevel finnes det ulikheter og likheter mellom disse to retningene i kristendommen, slik som styresett, Den Hellige Ånd og kirkebygg.

Pave Frans med den økumeniske patriark Bartholomeu i Istanbul
Pave Frans med den økumeniske patriark Bartholomeu i Istanbul

Vi starter først med likheter mellom katolisisme og ortodoks tro.
De begge retningene tror på Gud og at han er skaperen av universet. De deler samme synet på Adam og Eva og deres syndefall. De er enige om at Jesus sto opp fra de døde og at  han er Guds sønn. I begge retningene spiller helgener en stor rolle. De mener også at Gud virker konkret gjennom sakramentene (slik som ekteskap, konfirmasjon og dåp).

 

Vatikanet i Roma.
Vatikanet i Roma

I katolisismen derimot…
har Jomfru-Maria en særstilling. I ortodoks tro har hun kun helgen-status. I den katolske kirke har de kun en leder, paven. Dette er et autoritært styresett, hvor paven sitter til døden eller selv går av slik pave Benedikt 13 gjorde i 2013.

Alle menn som bor sammen med Paven i Vatikanet, lever i absolutt sølibat. Julen feires 24-25. desember, og Jomfru-Maria har en heltestatus. I katolisismen utgår Den Hellige Ånd både i faderen og sønnen. Dette er forskjellig fra ortodoks tro. Denne forskjellen kalles skismaet som er grunnen til at de to retningene er skilt i dag.

I den ortodokse kirke finner man 9 patriarker i Konstantinopel (dagens Istanbul). Prestene kan være gift, men biskoper må være ugift. Ortodoksere mener Den Hellige Ånd utgår i faderen alene, noe som er essensielt. De feirer jul 6. januar.

Den ortodokse kirke har utspilt et mer passivt/fraværende spill i politikken. Men her er paven helt annerledes! Et raskt Google-søk viser en svært politisk Pave: se selv her!

Oppsummering:

forskjeller og likheter mellom katolikk og ortodoks

Del artikkelenShare on FacebookTweet about this on TwitterPrint this pageEmail this to someone
 • Marius

  Takk

 • Ole

  «De mener også at gud virker konkret gjennom sakramentene (slik som ekteskap, konfirmasjon og dåp).»

  Stor G i Gud takk

 • Ole

  Også savner jeglinken til «les mer om sakrimenter her»

 • han antiapple

  æ e heilt ueneg i det der Ole, tænk lett på autocorrect også, hælljo! de der fomanna iphonen har dæm innebøgd, sånn e det bærre >:(

  • HVA!!!

   æ har Samsung :p

   • mimi

    AHAHAHAHA du ekkje verdt en nokia engang da

    • FUCKTARD

     sir du som ikke har snakes engang