Fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet består av en lang kanal og flere kjertler.
Prosessen starter allerede når maten kommer til munnen. Her tygges den i mindre biter med tennene. Det kalles mekanisk fordøyelse. I tillegg blir det tilsatt spytt fra spyttekjertler.

Spyttet inneholder enzymet amylase. Dette enzymet begynner å spalte karbohydrater.
Etter maten har passert svelget, kommer maten til spiserøret. Spiserøret er omtrent 20 cm langt. I spiseøret blir maten fraktet nedover med peristaltiske bevegelser i halsen.

Etter dette kommer maten til magesekken. Det finnes en lukkemuskel både ved inngangen og utgangen til magesekken. Lukkemuskelen ved inngangen kalles magemunn, og lukkemuskelen ved utgangen kalles portneren.
I magesekken blir det tilsatt magesaft fra kjertler. Dette inneholder saltsyre som dreper mikroorganismer. I tillegg inneholder det enzymet pepsin som begynner å spalte proteiner.

For å beskytte seg mot saltsyre er det et slimlag på innsiden av magesekken.

Fordøyelsessystemet. Foto: friskogfunksjonell.no

I magesekken blir maten eltet av muskler. Dette kalles også mekanisk fordøyelse.
Når maten blir spaltet av enzymer kalles dette kjemisk fordøyelse.

Neste del av kanalen kalles tynntarmen. Øverste del av tynntarmen kalles fordøyelseskanalen.
I tolvfingertarmen tilsettes det galle fra galleblære. Galle er laget i leveren, men galle lagres og konsentreres i galleblæra. Oppgaven til galle er å finfordele fettet.

I tolvfingertarmen tilsettes det også bukspytt. Det er laget i bukspyttkjertelen.
Bukspytt inneholder hydrogenkarbonat som nøytraliserer saktsyre.
Den kjemiske formelen til hydrogenkarbonat er HCO3-.
Bukspytt inneholder også tre enzymer, nemlig amalyse som spalter karbohydrater, Lypsin som spalter proteiner og Lipase som spalter fett.
I resten av tynntarmen blir hovednæringsstoffene spaltet til mindre biter. Karbohydrater spaltes til monosakkarider, proteiner spaltes til aminosyrer og fett spaltes til glyserol og fettsyrer.

Neste del av fordøyelsessystemet er tykktarmen. Her blir K-vitamin produsert av bakterier. I tillegg blir vann og salter tatt opp. pH i magesekken er 1-2, mens pH blir 7 i tolvfingertarmen.

Del artikkelenShare on FacebookTweet about this on TwitterEmail this to someone